Puslapio meniu

STRUKTŪRA IR KONTAKTAI

VEIKLA

PASLAUGOS

Kalendorius
Susisiekite
Mes facebook

ambulatorijafacebooke.jpg

Naujienos


img/DSC06709.JPG

Tik tie metai gražiausi mūsų gyvenime,
Kurie kupini ieškojimų ir atradimų džiaugsmo,
Nuskaidrinti bendradarbiavimo ir abipusio pasitikėjimo,
Turtingi prasmingais darbais ir reikšmingais pasiekimais.
Telydi Jus geriausia sveikata, šypsosi laimė ir finansinė sėkmė


Būtina atsiminti, kad
•    Kai kurios virusinės infekcijos praeina savaime ir jokio gydymo nereikia. Skirkite sau laiko pasveikti;
•    Tiek virusų, tiek bakterijų sukeltos infekcijos turi panašių ligos simptomų; 
•    Antibiotikai veikia tik bakterijų sukeltas infekcijas, virusų antibiotikai tiesiog neveikia;
•    Antibiotikai gali veikti ne tik infekciją sukėlusias bakterijas, bet ir gerąsias organizmo bakterijas;
•    Dažnas ir neteisingas antibiotikų vartojimas skatina atsparių antibiotikams bakterijų vystymąsi;
•    Bakterijos yra gyvi mikroorganizmai, kurie stengiasi išgyventi ir sukuria apsauginius mechanizmus savo viduje prieš antibiotikų veikimą. Šiuos mechanizmus bakterijos perduoda viena kitai – todėl atsparių antibiotikams bakterijų skaičius didėja;
•    Antibiotikus būtina vartoti tiek dienų ir tokiomis dozėmis kiek paskyrė gydytojas;
•    Negalima dalinti antibiotikų kitiems – antibiotikai skirti tik tau sukeltai bakterinei infekcijai gydyti.
 

 

Svarbu žinoti:

Kas yra savigyda antibiotikais?
Savigyda antibiotikais – tai neatsakingas antibiotikų vartojimas (arba ketinimas vartoti juos) nepasitarus su gydytoju:
• kai vartojami po ankstesnio gydymo likę antibiotikai arba
• antibiotikų įsigyjama vaistinėje be recepto.

Antibiotikus gali skirti tik jus apžiūrėjęs gydytojas

Daugelis peršalimo ligų gali sukelti tuos pačius simptomus, tačiau jų gydymas gali skirtis. Jeigu anksčiau jums sergant buvo skirti antibiotikai ir jūs visiškai pasveikote, pasireiškus panašiems simptomams, jūs vėl norėtumėte vartoti anksčiau skirtą antibiotiką. Tačiau jus apžiūrėjęs gydytojas gali nustatyti, ar ir šį kartą esantiems simptomais mažinti reikia antibiotikų.

Antibiotikai nemalšina skausmo ir negali išgydyti visų ligų

Antibiotikai neveikia kaip nuskausminamieji ir negali palengvinti galvos ar kitų kūno dalių skausmo bei sumažinti karščiavimo.
• Antibiotikai veiksmingi kovoja tik su bakterinės kilmės infekcijomis ir negali padėti išgydyti infekcijų, kurias sukelia virusai, pvz., slogos ar gripo;
• Iki 80 % peršalimo ligų yra virusinės kilmės, taigi, vartodami antibiotikus, geriau nepasijusite.

Be reikalo, pvz., peršalus ar susirgus gripu, vartojami antibiotikai nepadės greičiau pasveikti ir gali sukelti šalutinius reiškinius

Nuo peršalimo ar gripo vartojami antibiotikai neduos jums jokios naudos: antibiotikai neveikia virusinių infekcijų. Be to, antibiotikai gali sukelti nemalonių šalutinių reiškinių, tokių, kaip viduriavimas, pykinimas arba bėrimas.

Skirkite sau laiko pasveikti

Sergant dauguma peršalimo ligų, ligonio būklė pagerėja po dviejų savaičių.
• Nuskausminamieji lengvina skausmą ir mažina karščiavimą;
• Vaistai nuo uždegimo, pvz., gerklės purškalai arba pastilės, lengvina rijimą;
• Geriamieji atsikosėjimą lengvinantys vaistai šalina gleives iš kvėpavimo takų;
• Nosies purškalai ir nosies gleivinės paburkimą mažinantys vaistai padeda lengviau kvėpuoti;
• Antihistamininiai vaistai mažina nosies užgulimą, slopina čiaudulį ir nosies kutenimą.

Gausus skysčių vartojimas ir poilsis padės pasveikti nuo bet kurios peršalimo ligo

Higienos instituto informacija


Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) -  tai kvėpavimo takų sutrikimas, kai žmogaus kraujyje trūksta deguonies ir jis pradeda dusti. Ji pasireiškia kvėpavimo takų obstrukcija (susiaurėjimu, užsikimšimu). Šios ligos formos: lėtinis bronchitas, bronchiolitas, emfizema.

LOPL rizikos veiksniai: genetinė predispozicija, rūkymas, pramoninės dulkės, oro teršalai, lėtesnis plaučių augimas ir raida, infekcijos, blogos socialinės ir ekonominės sąlygos, nevisavertė mityba ir kt. Šią ligą dažniausiai sukelia rūkymas, tačiau LOPL išsivysto ir nerūkantiems. Jei liga diagnozuojama per vėlai, žmogui gresia mirtis. Manoma, kad 2020 metais LOPL bus trečioji liga pagal mirtingumą.

 

LOPL diagnostika

Vienas pirmųjų LOPL klinikinių požymių yra lėtinis kosulys. Iš pradžių jis būna epizodinis, vėliau pradedama kosėti kasdien, dažniausia rytais. Stabilios LOPL fazės metu atkosima nedaug tąsių gleivių, daugiau jų atkosima ryte. Ligai paūmėjus, skrepliavimas suintensyvėja, kartais atsiranda ir pūlingų skreplių. Tačiau kosulys būna ne tik sergant LOPL, bet ir kitomis ligomis, todėl svarbu įvertinti kitą būdingą LOPL požymį – dusulį, kuris ir yra dažniausia pacientų kreipimosi į gydytoją priežastis. Ankstyvoje ligos stadijoje dusulys būna tik didesnio fizinio krūvio metu, dažnai pasireiškia kartu su švokštimu, gali būti spaudimo jausmas krūtinėje. Blogėjant plaučių funkcijai, dusulys tampa nuolatinis, išlieka ir ramybės būsenoje, sukelia nerimą, kartais depresiją, riboja fizinį aktyvumą ir darbingumą. Pacientas jaučia nuolatinį nuovargį, silpnumą, neturi apetito.

LOPL gydymas

Daugiausia dėmesio skiriama LOPL prevencijai, pabrėžiant, kad svarbiausias LOPL rizikos veiksnys yra rūkymas. LOPL gydymas yra kompleksinis, apimantis medikamentinį gydymą bei nemedikamentines priemones: paciento mokymą, metimą rūkyti (jei pacientas rūko), medicininę ir socialinę reabilitaciją, mitybos koregavimą, deguonies terapiją ir išimtiniais atvejais – chirurginį gydymą.

 

Nors šiuo metu prieinamomis priemonėmis ligos nepavyksta visiškai išgydyti, tačiau galima sušvelninti simptomus, pagerinti kvėpavimo funkciją, sumažinti paūmėjimų skaičių ir gydymo išlaidas. Be to, gydymas lėtina kvėpavimo funkcijos sutrikimo vystymąsi ir statistiškai reikšmingai mažina mirštamumą.

Šaltiniai: day.lt, lsveikata.lt


Slaugos paslaugas teikia 3 kvalifikuotos slaugytojos, turinčios bendruomenės slaugytojo licenciją. Slaugos paslaugos namuose teikiamos pacientams kuriems yra nustatyta:

 1. Specialusis nuolatinės slaugos poreikis - pažyma iš Neįgalumo darbingumo nustatymo tarnybos prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

 2. Specialusis nuolatinės priežiūros poreikis (pagalbos)  su dideliais specialiaisiais poreikiais - pažyma iš Neįgalumo darbingumo nustatymo tarnybos prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Ambulatorinės slaugos paslaugos namuose teikiamos su gydančio gydytojo siuntimu arba savarankiškai teikiamos  slaugytojo paslaugos.

Su gydytojo siuntimu teikiamos paslaugos:

     Injekcija į raumenis, veną, lašinės sistemos prijungimas ir priežiūra, siūlų išėmimas, šlapimo pūslės kateterizavimas, kateterio pašalinimas ir priežiūra, kraujo paėmimas tyrimams, elektrokardiogramos užrašymas,  pragulų priežiūra, trofinių opų žaizdų priežiūra.

Savarankiškai teikiamos  slaugytojo paslaugos :

    Arterinio kraujo spaudimo matavimas, pulso skaičiavimas, kūno temperatūros matavimas, kvėpavimo dažnio skaičiavimas, pragulų profilaktikos mokymas, asmens higiena ir naudojimasis pagalbinėmis priemonėmis, vaistų vartojimo administravimas. 


Kaip ir bet kuri vakcina, gripo vakcina nėra šimtaprocentinio efektyvumo, bet viena visiškai aišku: nauda, kurią suteikia skiepijimas nuo gripo, gerokai pranoksta nepageidaujamų reakcijų riziką, pasitaikančią vienam kitam žmogui.

Reikėtų dar kartą priminti, kad mažinti sergamumą gripu nėra pagrindinis skiepijimo nuo gripo tikslas. Pagrindinis tikslas – sumažinti gripo komplikacijų ir mirčių skaičių nuo pagrindinių gretutinių ligų paūmėjimų, kurie įvyksta kaip tik gripo sezono metu.

Ne paslaptis, kad pasiskiepiję nuo gripo žmonės kartais suserga. Bet liga būna gerokai lengvesnės formos ir niekada nesukelia dažniausiai pasitaikančios komplikacijos – bakterinės pneumonijos. Tai įrodyta daugeliu didžiulių klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo Europos ir JAV mokslininkai.

emedicina.lt informacija

Nemokamai skiepijamos asmenų grupės:

  • Vyresni kaip 65 metų asmenys

  • Asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis

  • Nėsčiosios

  • Sveikatos priežiūros darbuotojai


PradžiaAnkstesnis [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 4 kiti puslapiaiSekantisPabaiga
 
Paieška



Balsavimas
Ar Jūs nuolat tikrinatės savo sveikatą?
 
Taip!
Man nesvarbu!
Ne!
Rezultatai
Naudinga

Esveikata.jpg

Projektoviesinimas.jpg


esvaikata


draustumui

 

^ į viršų ^